De Nederlandse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar gekrompen. De milde winter drukte het gasverbruik.

De Nederlandse economie is in de eerste drie maanden van 2014 gekrompen, zowel ten opzichte van de laatste drie maanden van 2013 als vergeleken met een jaar eerder.

De krimp bedroeg 1,4 procent vergeleken met een kwartaal eerder en 0,5 procent vergeleken met de eerste drie maanden van 2013. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Krimp economie in eerste kwartaal 2014

De terugval van de economie in de eerste drie maanden van dit jaar staat een stevig contrast met de groei in de laatste drie maanden van 2013. Vergeleken met een kwartaal eerder trok de economie toen met 1 procent aan. Dit was echter mede te danken aan eenmalige hoge autoverkopen, die het gevolg waren van een wijziging van gunstige fiscale regels voor schone auto’s per 1 januari 2014.

In de eerste drie maanden van dit jaar lagen de autoverkopen juist een stuk lager, maar daarnaast wijst het CBS vooral op de opvallend milde winter, die zorgde voor een terugval van de groei. “Deze krimp werd sterk beïnvloed door een lager gasverbruik en een lagere productie en export van gas”, aldus het CBS.

Onderliggend gaat economie beter

De onderliggende groei toont wel degelijk verbetering. Exclusief aardgas trok de export van Nederlandse producten bijvoorbeeld drie procent aan in de eerste drie maanden van dit jaar. Door de tegenvallende export van aardgas bleef de totale uitvoer echter steken op een plus van 1,4 procent, vergeleken met een jaar eerder.

Bedrijfsinvesteringen vormden de belangrijkste trekker van de economie in het eerste kwartaal van dit jaar, met een groei van 6,3 procent.  "Vooral de bouwinvesteringen zijn flink aangetrokken, mede onder invloed van de gunstige weersomstandigheden. Ook zijn bedrijven meer in machines en computers gaan investeren", aldus het CBS.

Laag gasverbruik

De uitgaven van consumenten lieten, zoals verwacht, een krimp zien bij de start van 2014. De terugval van twee procent vergeleken met een jaar eerder heeft mede te maken met de voorkeur van veel huishoudens voor het afbouwen van (hypotheek)schulden, maar werd versterkt door de lage gasconsumptie.

"Ook gaven consumenten minder uit aan voedings- en genotmiddelen, mede doordat Pasen in 2014 in het tweede kwartaal viel en in 2013 deels in het eerste kwartaal", aldus het CBS. "Het warme weer had een positief effect op de bestedingen in de horeca. Ook aan duurzame goederen zoals kleding en elektronica gaven consumenten meer uit."

Lees ook

Nederland trekt bij, maar kan Duitsland niet bijbenen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl